Varavoimakoneen pakokaasujärjestelmä

Tiedätkö, mitä kaikkea on huomioitava varavoimakoneen pakokaasuputkiston asennuksessa?

Avomalliset varavoimakoneet asennetaan sisätiloihin, ja siksi pakokaasujen poistamisesta on huolehdittava erillisellä pakoputkistolla. Lue, mitä kaikkea asennuksessa on otettava huomioon.

Kaikki sisätiloihin asennettavat avomalliset varavoimakoneet vaativat pakokaasuputkiston. Sen kautta pakokaasut ohjataan turvallisesti ja kustannustehokkaasti ulos varavoimahuoneesta. Pakoputkijärjestelmän suunnittelu ja asennus eivät kuulu perinteisiin LVI-töihin, koska huomioon on otettava monia varavoimakoneen toimintaan vaikuttavia asioita. Varavoimaratkaisujen asiantuntijana huolehdimme myös pakokaasuputkiston oikeasta asennuksesta luotettavasti.

Pakoputki laajenee lämmön vaikutuksesta. Kun kuuma pakokaasu kulkee metallisen pakoputken sisällä, putki laajenee 3–5 millimetriä jokaista metriä kohden. Lämpölaajeneminen on jäähän verrattavissa oleva voima, joka voi murtaa jopa tiiliseinän. Lämpölaajenemista voidaan kompensoida käyttämällä pakokaasujärjestelmässä lämpölaajenemisen tasaimia. Putkiston voidaan myös antaa laajentua vapaasti, kunhan asia on huomioitu sen sijoittamisessa ja asennuksessa.

Pakokaasuputken läpiviennit tiivistetään huolellisesti. Tiivistyksessä on otettava huomioon sekä pakoputkiston vesitiiviys että lämpölaajeneminen. Pakoputkiston läpiviennit voidaan tehdä katon tai seinän kautta, mutta lähtökohtaisesti seinän läpi läpivienti on helpompi ja edullisempi tiivistää.

Pakoputkisto vaatii lämmöneristyksen. Varavoimakoneen tuottama pakokaasu on yli 500-asteista, joten pakoputken lämmöneristyksen on oltava kunnossa. Ylikuumeneminen voi vaurioittaa varavoimahuoneen rakenteita. Varmistamme, että pakoputken lämmöneristys on paloturvallinen.

Pakoputkiston oikea kallistuskulma suojaa moottoria kondenssivedeltä. Varavoimakoneen pakoputkeen muodostuu kondenssivettä, joka oli ennen tapana tyhjentää pois vesitysventtiilin kautta. Käytännössä vesitys jäi usein tekemättä, ja siksi kaikki varavoimakoneemme asennetaan nykyään niin, että pakoputkisto viettää moottorista poispäin viisi promillea eli vähintään viisi millimetriä jokaista metriä kohti. Silloin kondenssivesi ei pääse missään tilanteessa moottorin sisälle. Kun moottori käynnistyy, kondenssivesi höyrystyy pois.

Pakoputken oikea mitoitus on tapauskohtaista. Nyrkkisääntö on, että pakoputki rakennetaan aina isommasta putkesta kuin koneen lähtöputki. Pakoputken pituus vaikuttaa valittavan putken halkaisijaan, ja siksi mitoitamme pakoputkiston halkaisijan aina tapauskohtaisesti. Vastapainetta hallitaan suurentamalla pakoputken halkaisijaa suhteessa sen pituuteen ja välttämättä turhia mutkia. Sopivaksi valittu pakoputken halkaisija pitää painehäviön konekohtaisissa rajoissa ja edesauttaa äänitason hallinnassa: liian kapea pakoputki nostaa varavoimakoneen melutasoa.

Varavoimakoneen turvallinen sijoittaminen. Varavoimakoneen sijoittamisessa noudatetaan paikallisten paloviranomaisten ohjeita. Pakoputkiston ulostuloa ei saa sijoittaa lähelle ilmastointilaitteiden imuaukkoja tai muita läpivientejä, joiden kautta pakokaasut voivat päästä sisätiloihin. Varavoimakoneen poistoilmakanava sijoitetaan myös kustannussyistä mahdollisimman lähelle seinää, jolloin myös pakoputki voi olla lyhyempi.

Asiantuntijamme auttavat mielellään

Jätä tarjouspyyntö tästä tai vaihtoehtoisesti voit lähettää sähköpostia osoitteeseen myynti@kwset.fi.