Pudasjärven Hyvän Olon keskus

Varavoimageneraattori varmistaa hyvinvointikeskuksen sähkönjakelun poikkeustilanteissa

Pudasjärven keskustaan on syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana noussut kaupungin uusi maamerkki, hirsirakenteinen Hyvän olon keskus Pirtti. kW-set toimitti rakennukseen varavoimakoneen, jonka putkipalkkirunkoinen kontti on tyypilliseen merikonttiratkaisuun verrattuna helpommin räätälöitävä vaihtoehto.

Pudasjärven uusi, hirrestä rakennettu Hyvän olon keskus Pirtti on todellinen kaupunkilaisten kohtaamispaikka. Vajaan 10 000 neliön suuruisessa rakennuksessa on terveyskeskuksen ja muiden sote-palvelujen lisäksi kirjasto, nuoriso- ja työllistymispalvelut ja erilaisia kulttuuritoimintoja sekä auditorio-, kokous- ja liiketiloja.

kW-set vastasi Hyvän olon keskuksen varavoimatoimituksesta, joka turvaa kiinteistökohtaisen sähkönjakelun sähkökatkoksien sattuessa. Projekti toteutettiin ratkaisumallilla, jossa varavoimakontin runko on valmistettu putkipalkeista.

Terveyspalveluiden häiriötön toiminta tulee taata

Hyvän olon keskuksen sähköurakoitsijan Sähkö-Polarin kautta tilattu varavoimakone saapui kW-setin toimitiloihin Tuusulaan tammikuussa 2021. Sitä ennen kW-set oli esitellyt varavoiman suunnitteluratkaisunsa rakennuksen suunnittelijalle ja sähköurakoitsijalle, jotka hyväksyivät suunnitelman. Myös kontin rakentaminen oli aloitettu jo alkuvuodesta. “Varavoimakokonaisuuteen kuuluu laajalti eri komponentteja: kontti, varavoimakone, polttoainesäiliö, katkaisija ja ohjauskeskus sekä niiden väliset johdotukset, valaistus, lämpöpatterit…” kW-setin myynti-insinööri Kaarlo Valli luettelee.

Pääsiäisen jälkeen laitteelle tehtiin tehdaskoeajo, jolla varmistetaan se, että kone on oikeanlainen juuri siihen käyttötarpeeseen, johon se on tarkoitettu.

Varavoimatoimituksissa yksityiskohtaisempi toimitussisältö vaihtelee kohteen mukaan. Hyvän olon keskuksen varavoimatuotannon tärkein tehtävä on toimintavalmiudellaan taata sairaala- ja muiden terveyspalvelujen häiriötön toiminta myös kriisi- ja hätätilanteissa. “Yhtä lailla tietysti myös muita palveluita varmennetaan. Tiloissa voi olla tapahtumia, joissa halutaan varmistaa sähköntuotannon riittävyys”, Valli toteaa.

“Urakoitsijan kannalta helppo ratkaisu”

Pudasjärven Hyvän olon keskuksen varavoimatoteutus on ainoa laatuaan, Kaarlo Valli sanoo. Toimitus kattoi 460 kVA -tehoisen, avomallisen konttiin asennetun varavoimakoneen äänitasovaatimukset huomioituina sekä käyttöönoton ja myöhemmät kunnossapitopalvelut.

Vallin mukaan kyseessä oli spesiaali kohde, jonka vaatimustaso oli suunnittelun näkökulmasta korkea. “Meidän piti löytää siihen oikea ratkaisu, ja päädyimme putkipalkkirunkoiseen konttiin. Pystyimme tarjoamaan parhaan mahdollisen, yksityiskohtaisen ratkaisun teknillistaloudellisesti järkevimpään tapaan, laadusta tinkimättä.”

Sähkö-Polar on tehnyt kW-setin kanssa yhteistyötä Hyvän olon keskuksen lisäksi muutamassa muussakin kohteessa. Sähkö-Polarin työnjohtajan Sauli Komulaisen mukaan Pudasjärven varavoimatoimitus sujui aiempien projektien tapaan “helposti ja hyvin”. “Kone on asiakirjan mukaan suunniteltu, tehty, toimitettu ja käyttöönotettu. Tämä on urakoitsijan kannalta helppo ratkaisu.”

Hyvän olon keskus sai tarkkaan suunnitellun, räätälöidyn varavoimakokonaisuutensa juuri sellaisena, kuin sitä oli pyydetty.
“Varavoima tulee toteuttaa aina niin, että se on lopulta viimeinen, joka kyseisessä kiinteistössä toimii, vaikka kaikki muu lakkaisi toimimasta”, Kaarlo Valli kiteyttää.