Olympiastadion

kW-set modernisoi Olympiastadionin sähköistystä 2020-luvulle varavoimakoneen avulla

Monumentaalinen Helsingin Olympiastadion koki mittavan perusparannuksen ja uudistuksen vuosina 2016-2020. Nykyaikaisen urheilu- ja tapahtuma-areenan vaatimuksiin kuuluu, että sähköt pelittää tilanteessa kuin tilanteessa. Osana Olympiastadionin sähköteknistä parannusta hankittiin varavoimakone, minkä toimitti kW-set.

“Koska stadionilla käytettiin aikaisemmin pelkästään valtakunnan sähköä, suunnittelu lähti nollasta. Nyt sähköt on varmennettu ikäänkuin kahdesta suunnasta, sillä meillä on lisänä massiivinen kW-setin asentama 1250 kVA varavoimakone”, kertoo Ilkka Rautakivi, Olympiastadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö.

Nykyisin urheiluliitot, kuten UEFA ja FIFA suosittavat, että tapahtumapaikan pitäisi varautua varavoimaan. Jos jotain sähköverkossa tapahtuu, varavoima antaa varmuutta, että kriittiset järjestelmät toimivat kaikissa olosuhteissa. Varajärjestelmän olemassaolo helpottaa arkitapahtumiin valmistautumista ja tekemistä.

Olympiastadionin varavoima -projektia teki yhteistyössä neljän konklaavi: suunnittelija, Assemblin Oy, kW-set ja Olympiastadionin säätiö. Assemblin hoiti kilpailutuksen ja urakoinnin, varavoiman asiantuntijaksi ja asentajaksi valikoitui kW-set.

Assemblin on talotekniikan alan yritys, joka hoiti Olympiastadionin sähköurakointia

Lähtötilanteessa käyttäjä ja suunnittelija olivat määritelleet hyvin tarkasti lähtöarvot, mitä tarvittiin, sekä mihin tilaan varavoima pitäisi asentaa. Asiantuntemusta tilattiin kW-setiltä, joka toimitti varavoimakoneen avaimet käteen periaatteella.

“Etukäteen, ennenkuin hankinta oli tehty, minua hirvitti, että isomman pakettiauton kokoinen laite pitäisi ahtaa stadionin kellariin! Lisäksi huoletti, miten saadaan tämä koko laitos toimimaan, koska tämä vaatii niin monta ohjausta ja liittymistä eri järjestelmiin. Niin vain kW-set ratkaisi huolemme. Kun saatiin kaupat tehtyä, projekti lähti hyvin liikkeelle”, kertoo Roope Mutenia, sähköurakoinnin projektipäällikkö, Assemblin Oy

”Asennus sujui ja jättikone mahtui, kyllä kW-set tiesi mitä teki”

Stadionilla on viisi varavoimaverkon pääkeskusta. Varavoimakone palvelee niitä kaikkia, jolloin sähköä voidaan syöttää alueellisesti stadionin sisällä. Lisäksi, jos koko sähköntoimittajan verkko kaatuu, varavoimakone käynnistyy.

“Näytti pahalta, kun asennusaikana laahattiin varavoimakonetta stadionin kellariin. kW-setin pojat olivat katsomassa ja mittaamassa paikkoja ennen kuin lattiat oli tehty ja näytti silmämääräisesti siltä, että tiukkaa tekee. Asennus sujui ja jättikone mahtui, kyllä kW-set tiesi mitä teki!“, kertoo Mutenia, johon Rautakivi jatkaa:

“Massiivinen varavoimakone herättää huomiota. Positiivinen yllätys, että dieseltankit ovatkin isompia kuin odotettin. Lisäksi äänenvaimennin on niin tehokas, että kun koneen laittaa päälle sitä ei huomaa kuin savusta.”

“Päästiin helpommalla kuin olisi uskonut. KW-set hoiti itsenäisesti projektin, eikä meidän tarvinnut sotkeutua asioihin. Tällaisessa stadionin kokoisessa suurprojektissa, missä oli kymmeniä aliurakoitsijoita, meidän elinehto oli, että haluamme varavoimahankkeessa koko paketin avaimet käteen periaatteella. Voin suositella kW-setin palvelua vaativiin projekteihin. Yhteistyö, aikataulut ja toteutus menivät maaliin”, Roope Mutenia kertoo tyytyväisenä.

“Yhteistyö neljän porukassa toimi harvinaisen hyvin. KW-setin palvelu vastasi odotuksia ja ylittikin, miten helposti vaativa hanke sujui. Koulutuskin oli tarpeen. Stadionin väelle oli tärkeää oppia, miten valmistaudutaan huoltoon ja koeajoihin, että laitteisto säilyy ehjänä”

Ilkka Rautakivi
Olympiastadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö

“Päästiin helpommalla kuin olisi uskonut. KW-set hoiti itsenäisesti projektin, eikä meidän tarvinnut sotkeutua asioihin. Tällaisessa stadionin kokoisessa suurprojektissa, missä oli kymmeniä aliurakoitsijoita, meidän elinehto oli, että haluamme varavoimahankkeessa koko paketin avaimet käteen periaatteella. Voin suositella kW-setin palvelua vaativiin projekteihin. Yhteistyö, aikataulut ja toteutus menivät maaliin”

Roope Mutenia
sähköurakoinnin projektipäällikkö
Assemblin Oy